Een structurele oplossing voor tentoonstellingen
De Beurs van Berlage is een bruisende ontmoetingsplek in het hart van Amsterdam. Naast restaurants, winkels, kantoren en escape rooms, zijn er in het historische pand diverse ruimtes voor evenementen en exposities te vinden. We spreken Marc de Winter, operations manager bij de Beurs van Berlage en verantwoordelijk voor alle operationele zaken rondom events, horecagelegenheden en tentoonstellingen.
Toegankelijk voor het publiek
De Beurs van Berlage is een prachtig rijksmonument in het historische centrum van Amsterdam met een totale oppervlakte van 16.000m2. Zo’n twaalf jaar geleden veranderde de Beurs van een stichting in een commerciële instelling. Marc: “Ons belangrijkste doel is om het historische pand toegankelijk te maken voor het publiek. Dat doen we onder andere door ruimte te bieden aan horecagelegenheden en kantoorruimtes te verhuren. Maar ook door uiteenlopende evenementen en tentoonstellingen te huisvesten.”
Een aantal jaar geleden is het souterrain van de Beurs van Berlage volledig verbouwd. Er zijn toen twee mooie expositieruimtes gebouwd: Expo Zuid en Expo Noord. Marc: “We kunnen beide ruimtes apart gebruiken voor losse exposities. Maar we kunnen ook aan elkaar koppelen tot één grote ruimte voor grotere tentoonstellingen.”
Hoogstaande tentoonstellingen
Tot begin 2020 was de Beurs vooral gefocust op zakelijke evenementen en congressen. Maar tijdens de Corona-crisis viel die vraag grotendeels weg. “Als gevolg van de Covid-crisis is de Beurs van Berlage, net als veel andere bedrijven, lange tijd gesloten geweest. We bogen ons over de vraag hoe we het pand – zodra het weer mogelijk was – het beste open konden stellen voor de particuliere markt. Zo kwamen we in contact met diverse partijen die ook in Corona-tijden hoogstaande tentoonstellingen konden verzorgen in onze expositieruimtes.”
Snel & efficiënt exposities opbouwen
Om deze exposities snel en efficiënt te kunnen opbouwen en weer af te kunnen breken zonder de wanden te beschadigen, ging Marc op zoek naar een specialist in ophangsystemen: “We hadden met veel onzekerheid te maken. We wisten niet wanneer we weer open zouden mogen en ook niet wanneer we konden gaan opbouwen. Toen die mogelijkheid zich uiteindelijk aandeed, was de connectie met Artiteq vlug gevonden. We hadden prettig contact met de accountmanager en kregen een scherpe offerte. Bovendien konden ze gelukkig heel snel schakelen.”
Binnen twee weken was het Click Rail Pro-systeem in beide expositieruimtes geïnstalleerd. Marc: “De installatie verliep zoals gepland. Om de rails op te kunnen hangen, moest er natuurlijk geboord worden en dat geeft geluidsoverlast. Daarvoor moet ruimte zijn in onze planning. Artiteq was daarin flexibel. De monteurs zijn twee dagen bezig geweest, buiten onze geplande evenementen om.”
Plug & play
In beide expositieruimtes is het Click Rail Pro-systeem bevestigd, dat een maximale draagkracht heeft van 50 kilo per meter. Ook zwaardere kunstwerken kunnen hieraan veilig worden opgehangen. Marc: “We hebben voor dit systeem gekozen vanwege de degelijkheid en de snelheid waarmee een expositie kan worden opgebouwd. Het is heel eenvoudig, echt plug & play. De rails is wit en heeft een mooie afwerking. Daarmee sluit het goed aan bij de wanden in onze tentoonstellingsruimtes en bij wat we willen uitstralen.”
Structurele & duurzame oplossing
Inmiddels zijn de eerste exposities met het nieuwe ophangsysteem achter de rug. Marc: “We zijn heel tevreden en ook de tentoonstelling houders zijn er blij mee. Binnenkort gaan we van de twee huidige tentoonstellingen die we nu hebben over naar één grote. We hebben vijf dagen de tijd om de oude exposities af te breken en de nieuwe op te bouwen.
Voorheen moesten we dan gaten in de muren repareren, schilderen en opnieuw boren. Dat kost niet alleen veel tijd, het geeft ook overlast. Nu gaat het wisselen veel eenvoudiger. En uiteindelijk is dat ook waarom we voor een meer structurele en duurzame oplossing hebben gekozen: we kunnen nu veel sneller en efficiënter schakelen.”